Opleiding

Driejarige opleiding voor organisten en/of koorleiders

Op drie plaatsen in Nederland te weten Groningen (voorheen Drachten), Dieren (voorheen Doesburg) en Den Haag wordt de driejarige opleiding kerkmuziek georganiseerd. Deze leidt op voor de bevoegdheidsverklaring III en is bedoeld voor degenen die zondags in de eredienst het orgel bespelen of leiding geven aan de cantorij of zanggroep. Maar het is ook heel goed mogelijk enkele vakken te volgen zonder de examens te willen afleggen.

zangersenspeellieden

De opleiding biedt voor organisten een unieke gelegenheid voor een gestructureerde verdieping in de kerkmuziek én om de praktische vaardigheden die het spelen in de eredienst vraagt verder te ontwikkelen: het maken van voorspelen, het begeleiden van liederen en niet strofische vormen etc. Tegelijkertijd wordt een degelijke muziektheoretische basis gelegd. Zeker nu het nieuwe liedboek er is, worden er ook nieuwe eisen gesteld aan de begeleiding van de gemeentezang en wordt men daarbij voor nieuwe uitdagingen gesteld.

nieuweliedboek

De opleiding kent de studierichting orgel en koorleiding. Voor beide studierichtingen geldt dat er minimaal 5 cursisten zich voor die studierichting moeten aanmelden wil die doorgang kunnen vinden. Omdat de praktijklessen parallel worden gegeven is het praktisch niet mogelijk beide studierichtingen tegelijkertijd te volgen.

Diploma

De opleiding kerkmuziek leidt op voor het Diploma Kerkmuziek, dat recht geeft op de Bevoegdheidsverklaring III, genoemd in de Generale Regeling Kerkmusici van de Protestantse Kerk in Nederland. De eisen voor dit diploma, indertijd opgesteld mede onder verantwoordelijkheid van de K.N.O.V., G.O.V. en V.G.K. zijn in 2009 aangepast aan het modulaire systeem.

kvok.nl

kvok.nl

De K.N.O.V. en de G.O.V. zijn samengegaan in de Koninklijke Vereniging voor Organisten en Kerkmusici (K.V.O.K.) – de Vereniging van Gereformeerde Kerkmusici (V.G.K.) is vooralsnog zelfstandig gebleven.

eredienst.com

eredienst.com

Toelatingseisen

Om het examen met goed gevolg te kunnen afleggen, dient men voor het begin van de opleiding voor het onderdeel orgel werken te kunnen spelen in de moeilijkheidsgraad van de in de exameneisen genoemde werken. Bij de lessen orgel wordt onderwezen in: improvisatie, begeleiding, harmonisatie, e.d. Voor speelvaardigheid dient men, zo nodig, elders les te nemen. Voor de opleiding koorleiding is enige ervaring als koordirigent gewenst (conform de aanvangeisen voor de organist).

hetorgel

hetorgel.nl

Inhoud en opzet

Een opleiding bestaat uit 3 jaargangen van elk 20 lesdagen van 3 of 4 uur, in de regel op zaterdag eens in de 14 dagen. Daarnaast wordt ieder cursusjaar 1 cursusdag toegevoegd waarop aandacht wordt besteed aan één van de specialisatie modules. Het is ook mogelijk de opleiding te volgen zonder het oogmerk het examen af te leggen. Daarnaast kan worden ingeschreven op bepaalde onderdelen van de opleiding; b.v. alleen voor het vak liturgiek. In dat geval wordt reductie op het lesgeld verleend.

muziekenliturgie

muziekenliturgie.nl

Vakken

Module 1
Solfège – Algemene Muziekleer

Module 2
Muziekgeschiedenis
Kennis van het Repertoire,
Hymnologie
Geschiedenis van het orgel

Modules 3 en 14
Liturgiek

Modules 4, 5, 6 en 8
Orgel

Module 7
Orgelbouw

Module 9
Gemeentezang

Kosten

De kosten voor het volgen van de opleiding (20 cursusdagen op zaterdagmorgen van 9.00 – 12.30 uur en een studiedag) bedragen €450,00 per jaar (indien start najaar 2015). ​​​​​​

Bron
protestantsekerk.nl/pcte/toerusting/kerkmuziek